Промоција новог романа књижевника Жељка Галоње ,,Освјеживач простора” и првог броја научно-културног часописа ,,Култура Српске”.

Промоција новог романа Жељка Галоње
6 октобар, 2017
Вечни календар – Захарија Стефановић Орфелин
8 октобар, 2017

У организацији  ,,Српског књижевног клуба” 26. септембра 2017. године у Културном центру Бански Двор у Бањој Луци одржана је промоција новог романа књижевника Жељка Галоње ,,Освјеживач простора” и првог броја научно-културног часописа ,,Култура Српске”.

Председник ,,Српског књижевног клуба” госпођа Горана Николић изложила је неколико својих запажања о роману и између осталог рекла: ,, ,,Освјеживач простора” је нови роман Жељка Галоње у којем се аутор поиграва, кроз разне ситуације и ликове, гњилошћу времена у којем живи; и нус производом неугодним мирисима. Тај имагинарни хемијски препарат о којем, зарад истине, сања рашчињени полицијски пуковник у стварности не постоји. Све је илузија, измаглица којом је људско биће ускраћено да озбиљније сагледава бистрине света у коме битише и кроз наметнуте ситуације и искушења дође до основне истине. На све то аутор још комуницира и са сферама које се не виде ,,невином голотињом ока”, а итекако су присутне. Још ако су дешавања на простору Босне и Херцеговине, а јесу, те изнијансирана прошлим идеолошким системом, онда је слика потпуно дисхармонична, односно џезерски испричана.”

Након Председника, присутнима се обратио књижевник Жељко Галоња, који се захвалио издавачкој кући ,,Српског књижевног клуба” на коректној сарадњи. Писац је присутне почастио читањем одломка из свог романа ,,Освјеживач простора”.

Овом приликом представљен је и научно-културни часопис ,,Култура Српске” у издању ,,Српског књижевног клуба” о коме је говорио господин Немања Николић. Нагласио је да су на часопису радили еминентни стручњаци из области историје, историје књижевности, теорије архитектуре, музикологије и ликовне уметности. Представио је ауторе текстова и њихове радове и то:
– проф. Бориса Радаковића (Босанска бискупија као баштиник традиција српске бискупије у средњем вијеку);
– проф. Радована Дамјановића (Глушац);
– проф. др Душка Певуљу (Књижевна историја и национална филологија – Скица за портрет Тихомира Остојића);
– мр Божидара Т. Вучуревића (Ремонтовање хидроелектране у Плату и читавог електро-дистрибутивног ситема на подручју Дубровника);
– Новака Вукелића (Звјерињак из комшилука);
– проф. др Миленка Станковића, проф. др Јелену Станковић и докторанда Срђана Станковића (Анонимни стандарди народног градитељства (Западне Крајине у Републици Српској) – Јуче, данас, сутра);
– проф. Радост Галоњу (Музика (о) Козари – Композиторско стваралаштво XX и XXI вијека)
– књижевника Жељка Галоњу (Пројекат Вијећнице – Rathaus Zero Слободана Видовића).

У даљем излагању Немања Николић је похвалио рад ликовног уредника часописа ,,Култура Српске” академског сликара господина Слободана Видовића, који је дао несебичан допринос изгледу часописа, и дипл.граф.инж. господина Петра Вукелића који је уступио текст свога оца Новака Вукелића из књиге ,,Звјерињак из комшилука” и захвалио му на изузетној сарадњи коју ,,Српски књижевни клуб” има са његовом штампаријом Графопапир Д.О.О. из Бања Луке.

На крају вечери Председник ,,Српског књижевног клуба” Горана Николић похвалила је све ауторе и учеснике у изради часописа за учињени напор и храброст коју су показали својим учешћем у самом почетку стварања овог пројекта.

Comments are closed.